Laat me raden! Na het lezen van de pagina kettingreactie denk je vast: waarom zou ik een pakket met individuele sessies inkopen in plaats van gewone teamcoaching waarmee ik veel goedkoper uit ben?
Heel terecht deze vraag en ik zou hem zelf ook stellen als ik niet zou weten dat ‘gewone’ teamcoaching niet werkt. Althans, niet op de langere termijn. Als interim manager en organisatiecoach, maar ook als manager in loondienst bij verschillende organisaties, heb ik in de loop der jaren nogal wat teamcoaching meegemaakt. Tijdens de coaching leek alles dan de goede kant op te gaan. Teamleden die nader tot elkaar kwamen, problemen die uitgesproken werden, doelen die gesteld werden en iedereen die commitment en inzet beloofde. De coach vertrok en de manager kon het stokje weer overnemen met een team wat… binnen afzienbare tijd weer oude gedragspatronen vertoonde.
Binnen een team zijn er altijd mensen die alles graag willen behouden zoals het is. Dat willen ze vaak niet eens omdat ze zoveel baat bij de oude situatie hebben, maar ze wéten wat ze hebben en niet wat ze krijgen. Het is geen onwil, het is angst voor het onbekende. Angst voor verandering.
Deze teamleden kun je grofweg in twee soorten mensen indelen: zij die hun ongenoegen uiten en openlijk de hakken in het zand steken en zij die ‘wijselijk’ hun mond houden en ‘ja’ knikken terwijl ze ‘nee’ denken.
In het eerste geval hebben we een makkie want dan kunnen we met open vizier het gesprek aangaan. Maar in het tweede geval wordt het een stuk lastiger. De ja-knikkers zullen, zolang ze weten dat er op hen gelet wordt tijdens het coachingstraject, gewillig meedoen. Hier en daar zullen ze wat tegensputteren maar voor de rest zullen niet al teveel openlijk de boel vast laten lopen. Ze kunnen zich gemakkelijk binnen het team schuil houden. Echter, op het moment dat de coaching stopt zullen ze binnen afzienbare tijd weer terugvallen in hun oude gedrag en alle bereikte veranderingen ondermijnen. Voor je het weet ben je binnen een jaar weer terug bij af of erger.
Een collectieve aanpak werkt niet. Verandering vindt plaats op persoonlijk level.
Collectief veranderen van een team of zelfs een hele organisatie (daarom mislukken cultuurveranderingen) is hetzelfde als hardnekkig rondjes door een vierkant willen duwen. Een individuele aanpak vergroot de kans dat de rondjes zich best naar het vierkant willen voegen zolang ze hun eigen uitzonderlijke en sterke kwaliteiten niet hoeven te verliezen. Alles wordt ontspannender en soepeler. Dan zul je zien dat zelfs vierkant en rond goed in elkaar passen.
Daarom heb ik de klassieke aanpak overboord gegooid en werk ik eerst met individuele sessies en daarna pas met het gehele team, waardoor het veranderproces een grotere en langduriger kans van slagen heeft. Wanneer elke schakel zichzelf versterkt kunnen we een stevige ketting rijgen. Een ander voordeel van individuele sessies is dat, wanneer mensen écht niet mee willen in de verandering, dit een opening biedt voor de manager om samen met het teamlid te kijken naar een passende en voor beide partijen bevredigende oplossing.